İletişime Geçin

E-Ticaret Pazaryeri Satışlarının Muhasebe Kaydı Nasıl Yapılır ?

E-Ticaret Pazaryeri Satışlarının Muhasebe Kaydı Nasıl Yapılır ?

E-Ticaret satışları günümüz satışlarının ciddi bir yüzdelik dilimini oluşturmaktadır.
Bu yüzden satışlarda yapılacak muhasebe kayıtları yönetimsel kararların alınması ve firmanızın gidişatı açısından hayati önem taşır.
Bu yazımızda E-Ticaret Satışlarının , satış fatura kayıtlarını Ön Muhasebe Programında nasıl yapılacağına birlikte göz atacağız.

İlk olarak E-ticaret satışlarında satışın oluşabilmesi için 3 unsur bulunur ve satış bu 3 unsurun etrafında gerçekleşir.

3 unsurumuz ;


1 ) Satıcı     ( Satışı gerçekleştiren firma veya şahıs )
2 ) Müşteri ( Alışı  gerçekleştiren firma veya şahıs )
3 ) E-ticaret pazaryeri ( Ticaretin oluşmasına olanak sağlayan köprü )

Satışta 3 unsur söz konusu olduğu için mecburen virman işlemi yapmamız gerekmektedir.

Virman işlemi ile ilgili bilgiyi aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz ;


Muhasebe virman işlemi, bir şirketin mali kayıtlarında yer alan iki veya daha fazla hesap arasında yapılan veya yapılan transfer işlemidir. Bu transferler, aynı şirket hesapları arasında gerçekleştirilebileceği gibi, farklı kısıtlamalar arasında da yapılabilir. Virman işlemi, genellikle aynı şirket içindeki hesaplar arasında bakiye düzeltme, borç alacak ödemesi veya masraf giderleri gibi kullanılır. Örneğin, şirketin bir banka hesabından diğer banka hesabına para transferi yapması, virman işlemine örnek olarak alması. Muhasebe virman işlemi iki taraflı olarak gerçekleşir. Yani, bir hesaptan çıkan tutarlar diğer masaya giriş olarak alınır. Bu sayede, kayıtlar arasında denge sağlanması ve finansal tabloların korunması sağlanır.

E-ticaret Pazaryeri satışlarında ise Ön Muhasebe kayıtlarının sağlıklı bir şekilde atılabilmesi için izlenilecek yolu aşağıdaki dökümantasyonda paylaşıyorum;

1 ) İlk olarak ürün ilgili E-ticaret platformu üzerinden Müşteri tarafından E-ticaret mağazasından satın alınır, sipariş işlemi gerçekleştiğinde satıcı panelinde müşterinin fatura bilgilerini , tutarını ve ürünü görür.

2 ) E-ticaret platformu tarafından satıcı firmaya sunulan müşteri bilgileri ile satıcı firma ilgili müşterinin fatura bilgileri ile müşteriye faturasını keser.

3 ) Tahsilat aşamasında ise Satıcı Firma Müşteriden direk hakedişini tahsil edemeyeceği için ve arada aracı kuruluş olduğundan dolayı müşteriye kestiği ilgili faturadan doğan alacağını Virman işlemi ile
E-ticaret kaydırır.

4 ) Sonraki aşamada ise müşteriye fatura kesilen bedelin tamamı E-ticaret firmasından Havale/EFT ile gelmeyeceğinden dolayı , çünkü E-ticaret firmaları komisyon , hizmet bedeli , ürün listeleme ve kargo gibi alacaklarını Satıcı firmaya vereceği bakiyeden mahsup ederler , bizim müşteriye kestiğimiz satış faturası karşılığında E-ticaret firmasının alacağı bedeller bakiyeden düşüldükten sonra kalan kısım Havale/EFT olarak hesabımıza gönderilir.

Bu işlem tamamlandıktan sonra Müşteri , Satıcı ve E-ticaret firması Borç / Alacak durumunu sıfır olarak görür ve kayıt tamamlanır.

Yani yukarıdaki 4 ana maddeden oluşan işlemleri bir örnek ile göstermek istersek yardımcı olabilmesini adına örnek işlemide aşağıdaki dökümde paylaşıyorum ;

Örnek ;
X satıcı firması Y müşterisine Z pazaryeri üzerinden 100 TL tutarında satış gerçekleştirmiş olsun ve bu 100 TL tutarın içersinde 21 TL pazaryeri komisyonu ve 20 TL kargo bedeli olsun.

Y müşterisinin siparişi E-ticaret panelimize düştükten sonra ilgili ön muhasebe programımızdan aşağıda dökümü bulunan kayıtları atıp hesaplarımızı sıfırlamalıyız.

1 ) Y müşterisine ilgili ön muhasebe programı ile satış bedeli fatura kesilir. Yani 100 TL Y müşterisine fatura kesilir.

2 ) Y müşterisinden satıştan dolayı doğan alacağımız Z Pazaryerine virman ile aktarılır Y müşterisinin hesabı sıfırlanır ve Z Pazaryeri bize 100 TL borçlanmış olur.

3 ) Z pazaryeri satışı gerçekleştiren kurum olduğundan dolayı bu satıştan doğan haklarını ( 21 TL Komisyon ve 20 TL Kargo Bedeli ) X satıcı firmasına fatura eder ve bu alacak Z pazaryerinin borcundan dusulur.

4 ) X Satıcı firması son olarak Z pazaryerinden alacağını Z pazaryeri alacaklarını tahsil ettikten sonra
 ( 21 TL Komisyon ve 20 TL Kargo ) , alacağını 100 TL – 21 TL – 20 TL = 59 TL hesabına Havale /EFT işlemi gerçekleştirer Borç / Alacak ilişkisi sıfırlanır.